HF CONTESTING

Savez radio-amatera Srbije

Developed by: YT1WA      Consulting: YU1RA

Prijavi se (administrator)

Ko je na vezi

Danas 16

Juče 72

Ove nedelje 1163

Ovog meseca 1780

Ukupno 157345

Trenutno na vezi: 6 gostiju i nema članova

Zapažanja i preporuke YUKT Maraton 2017

Prošao je još jedan Maraton sa ukupnim učešćem od oko 100 različitih stanica. Utakmica se uglavnom odvijala u fer play borbi sa nekim manjim odstupanjima. U većini slučajeva sa oko 98%, dnevnici su slati preko robota bez problema. Robot je funkcionisao bezprekorno, prijavljeni rezultati su automatski objavljivani iste sekunde nakon završetka roka za prijem dnevnika, zatim u roku propisanom vremenu su objavljivani nezvanični rezultati, zatim prijem i rešavanje žalbi i opet bez zakašnjenja objavljivani su i konačni mesečni rezultati. Uporedo su objavljivani i godišnji plasmani nakon svake mesečne etape. Sve u svemu svi takmičari pa i TK mogu biti zadovoljni tokom takmičenja. Primećen je i jedan broj stanica koje su se pojavile ove godine a da nisu učestvovale prošle godine. Uvođenjem nove kategorije SO SSB A, očekivao se veći odziv što se nije desilo, u nadi da će iduće godine taj broj biti veći.

  • Povremeno se postavljalo pitanje zašto je neka stanica prebačena u dnevnike za kontrolu iako je od robota prilikom slanja dnevnika dobila potvrdu da je dnevnik ispravan i da je stanica prijavljena u određenu kategoriju. Razlog je uglavnom sledeći. Ne ispunjavanje tačke 2 pravila takmičenja, tj stanica koja se prijavljuje nema važeću dozvolu za rad. Robot prilikom prijema dnevnika ne može znati dali neka stanica ima ili nema dozvolu te klasifikuje takvu stanicu u onu kategoriju koju je prijavila. Kada se u uđe u sledeću fazu, tj kontrolu dnevnika, tada se sve proverava pa i dali stanica ima dozvolu ili nema. TK koristi podatke iz zvanične baze SRS koji su merodavni. Sami takmičari bi trebalo da pročitaju pravila i da prilikom slanja dnevnika označe da je dnevnik za kontrolu.
  • Povremeno neke stanice iz nepoznavanja pravila prijavljuju klubske stanice u SO kategorije pa bivaju prebačene u MO kategoriju.
  • Bilo je slučajeva da neke stanice upišu e-mail adresu koju ne kontrolišu i zatim se žale da nisu dobili potvrdu od robota.
  • Bilo je žalbi da se neke stanice ne javljaju pojedincima niti zovu CQ pa ne mogu biti odrađene. Stav komisije po tom pitanju je, da ponašanje nije po HAM Spiritu ali isto tako nemoguće je nekome narediti da promeni ponašanje. To još uvek nije razlog za diskvalifikaciju takve stanice jer su u pitanju pojedinačni slučajevi i razlog je uglavnom lične prirode, nažalost međusoban sukob ili netrpeljivost. Teško da bi se u tim pojedinim slučajevima moglo dokazati da je u pitanju „selektivno“ nejavljanje iako možda ponekad liči na tako nešto.
  • Stanice često ispravljaju svoje dnevnike nakon takmičenja i tada prave greške kod ispravki. Upisuju vreme za sat-dva veće nego vreme koje je u pravilima. Čak se pojavljuju i drugi opsezi, recimo 7Mhz umesto 3,5Mhz U qso liniji na početku linije upisuju umesto „QSO:“ recimo „qso,“ i tako neke varijacije. To QSO: nije bez razloga na početku linije baš u tom formatu.
  • Takođe se u pojedinim dnevnicima u koloni iza auto oznake upisuju poeni, neke linijice, zvezdice, multiplikatori ili tako neke slične oznake. U cabrillo formatu ta kolona ne postoji pa robot tu oznaku zajedno sa auto-oznakom smatra poslednjom kolonom tj pogrešno primljenu razmenu. Naprimer „BG 0“ ili „BG ---“ što čini pogrešnom auto oznakom. Neki logeri sami dodaju neke nule ili neke simbole iza zadnje kolone pa je preporuka, pre slanja obrisati sve što je višak. Takve stanice se upozoravaju od strane menadžera ali uporno iz meseca u mesec jednostavno ne konstatuju takva upozorenja.
  • Često se prave greške korišćenjem raznih logera koji su vezani sa bazama pozivnih znakova i pripidajućim auto-oznakama, ne slušajući sagovornika jednostavno uloguju vezu sa pogrešnim podatkom. Stanica recimo stalno radi iz BG i jednog meseca pređe u KG ( u bazi se vodi kao BG ) pa se u dnevniku za tu vezu pojavljuje BG kao greška. Dakle takve baze su samo pomoć a u svakom slučaju treba pažljivo poslušati sagovornika i upisati ono što predaje ako se razlikuje od ponuđenog ili samo ulogovati vezu (dobija se na brzini) ukoliko je ponuđen podatak ispravan.
  • Često se dešava da se na kraju dnevnika pojavljuju veze sa stanicama iz sopstvenog kluba pa bi se moglo posumnjati da su u pitanju dopisane veze što je ipak teško dokazivo. To je ipak samo pretpostavka vrlo blizu mogućem scenariju. Opet je TK tu nemoćna baš iz razloga što je takav slučaj ipak nedokaziv.
  • Pojedini takmičari pre slanja dnevnika obrišu duplu vezu iz dnevnika što nije dobro, ili u toku takmičenja obavešatavaju sagovornika da su već imali vezu. Tu se obično gubi na vremenu a takve veze u ovom takmičenju ne nose negativne poene pa nema razloga da se ne uradi takva veza. Preporuka je da se uvek uradi svaka veza pa makar bila dupla. Nikad se nezna iz kog razloga vas neko poziva po drugi put. Možda vas iz nekog razloga nije upisala prvi put ili je pogresno upisala pozivni znak pa mu loger pokazuje da niste odradili vezu. Možete ostati bez urađene veze jer niste hteli po drugi put da odradite QSO.

Ovo bi bila samo neka zapažanja i preporuke ali bez obzira na gore rečeno, velika većina šalje potpuno ispravne cabrillo dnevnike .

Postoji blagi osećaj da pojedinci misle da sve što se dešava oko takmičenja je u rukama menadžera takmičenja iz razloga što se mendžer u 100 % slučajeva pojavljuje u javnosti sa raznim obaveštenjima, ali je istina da TK radi zajedno, sve vreme je u kontaktu mailovima i sve se rešava konsenzusom tj. jednoglasno.

Menadžer takmičenja

Colja Zvonko YT1WA

Idi na početak članka


 

Pronadji

Sledeće takmičenje

Trenutno nema ni jedno takmičenje u najavi.